.

Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

PEDESETNICA

6. USKRSNI TJEDAN

PETAK

DEVETNICA BOGU, DUHU SVETOMU – 1. DAN

BIBLIJSKA MEDITACIJA – Iv. 16; 20-23

MALO, I NEĆETE ME VIDJETI; I OPET MALO, PA ĆE TE ME VIDJETI

Isus Krist, uskrsnuli je s nama, sada i uvijek, u sve dane do svršetka svijeta. Ovdje je da žalost našega života okrene u radost. Opušteno se prepustimo njegovoj prisutnosti u Biblijskoj meditaciji, molitvi, razmatranju, liturgiji Pedesetnice.

 

ŽENA KAD RAĐA, ŽALOSNA JE JER JE DOŠAO NJEZIN ČAS, ALI KAD RODI DJETEŠCE, NE SPOMINJE SE VIŠE MUKA

Svaki je život pun trudova. A trudovi nisu bezbolni i laki. Biblijska je meditacija čas kad naši životni trudovi trebaju donijeti svoj plod. Taj Božji rod daje utjehu i briše svako bolno sjećanje na porođajne trudove. Iskusimo to i sada u ovom susretu sa živim Bogom.

 

NO JA ĆU VAS OPET VIDJETI I SRCE ĆE VAM SE RADOVATI

Isus nas gleda u ovoj Biblijskoj meditaciji. Proniče nas iznutra i izvana. Zagledajmo se i mi u njegovu živu prisutnost i spunjajmo svoja srca radošču Boga, Duha Svetoga koji djeluje u svakoj Biblijskoj meditaciji. Uzradujmo svoju dušu, duh i tijelo u Božjoj prisutnosti.

 

I RADOSTI VAŠE NITKO VAM NEĆE OTETI

Boga nam nitko ne može oteti, jer nas nitko i ništa ne može odvojiti od njegove ljubavi. On je Bog živi, spreman učiniti za svakoga od nas sve, što god ga zaištemo u njegovo ime, sve što je u skladu sa njegovim riječima i njegovim Duhom. S tim povjerenjem uputimo mu svoju molitvu srca.

 

MOLITVA BOGU, DUHU SVETOMU

Bože, Duše Sveti, okreni naše životne žalosti u evanđeosku radost. Otvori naše oči za prisutnost Isusa Krista, uskrsnuloga, da mu se možemo radovati radošću koju nam nitko više neće moći oteti. To te molimo u Isusovo ime.

 

RADIONICA – Iv. 16; 20-23

1) Što te najviše žalosti u životu i zašto?

2) Što te najviše raduje u životu i zašto?

3) Zašto ponekad osjećamo prisutnost Božju, a ponekad ne?

4) Imaš li iskustvo životnih trudova i što ti oni donose?

5) Imaš li iskustvo molitve u Isusovo ime i kakvo?

6) Jesi li kad Isusa iskao potpunu radost i što ona za tebe znači?

7) Kakva su tvoja iskustva uslišanih, a kakva neuslišanih molitava?

 

RAUMATRANJE

I u našem vjerničkom životu ima trenutaka kada pipamo Božju prisutnost, kao i onih kada tu njegovu, živu prisutnost, ne osjećamo. Sigurno se pitamo zašto se ta životna iskustva tako često izmjenjuju? Zašto malo vidimo, pa opet, malo ne vidimo, uskrsnulog Gospodina?

Isusu je stalo do toga da mi vidimo koliko je nama stalo do njega. Stalo mu je da vidimo koliko se žalostimo kad ga nema živo prisutnog u našim životima i koliko tada tugujemo za njim. Stalo mu je da vidimo koliko čeznemo za njegovim zajedništvom.

Trenuci osjećanja Božje prisutnosti jesu trenuci očitovanja Božje ljubavi prema nama.. A trenuci vjerničke suhoće, jesu trenuci očitovanja naše ljubavi prema Bogu. U pravoj se vezi ti trenuci izmjenjuju i nadopunjuju.

Nakon bolnog rastanka sa voljenom osobom, na novom sastanku dolazi do još veće radosti. Žalost se naša okreče u radost još potpuniju i veću. U tim trenucima shvatimo da su žalosni životni trenuci bili samo trudovi rađanja novih, radosnih životnih trenutaka. A kad se ta nova radost dogodi, tko se još spominje pretrpljene muke, jer to novo iskustvo zasjeni i izbriše sve što je bilo bolno i negativno.

Život je izmjena radosnih, žalosnih i slavnih životnih otajstava s Bogom. Tako će to biti uvijek, dok ne preselimo u vječnost, u vječnu radost koju nam nitko više neće moći oteti. Tad će prestati sva pitanja jer ćemo saznati sve odgovore. A do tada slušajmo Isusa i molimo Oca u njegovo ime da radost naša bude što potpunija. Ištimo radost Boga, Duha Svetoga, koji jedini može upotpuniti naše vjerničke živote. Ako do sada to nismo činili počnimo, ako jesmo nastavimo još jače i žarče.

 

MOLITVA VJERNIKA (UZ SLAVNA OTAJSTVA KRUNICE)

ŽALOST ĆE SE VAŠA OKRENUTI U RADOST

1) Isuse Kriste uskrsnuli, ispunjaj nas radošću svoga i našeg uskrsnuća.

 

JA ĆU VAS OPET VIDJETI I SRCE ĆE VAM SE RADOVATI

2) Isuse Kriste na nebo uzašli, daj da tvoj slavni dolazak dočekamo u vjerničkoj radosti.

 

ŠTO GOD ZAIŠTETE U OCA DAT ĆE VAM U MOJE IME

3) Bože, Duše Sveti, nauči nas moliti Oca u Isusovo ime.

 

IŠTITE I PRIMIT ČE TE

4) Marijo, na nebo unesena, moli s nama da i mi izmolimo nove Duhove.

 

DA RADOST VAŠA BUDE POTPUNA

5) Kraljice neba i zemlje, Isusova i naša majko moli s nama i za nas da što potpunije živimo evanđeosku radst.

 

APOSTOLSKI ZADATAK

Ovaj ću se dan učiti moliti i djelovati u Isusovo ime.

PEDESETNICA

6. USKRSNI TJEDAN

SUBOTA

DEVETNICA BOGU, DUHU SVETOMU – 2. DAN

BIBLIJSKA MEDITACIJA – Iv. 16; 23-28

ŠTO GOD ZAIŠTETE U OCA, DAT ĆE VAM U MOJE IME

Svaki put kad ulazimo u Biblijsku meditaciju, na sebi činimo znak križa i izgovaramo riječi: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“ Trojedinom Bogu govorimo da smo tu u ime Oca kao sinovi i kćeri Božje, da smo tu u ime Sina, kao živi udovi njegovog mističnog tijela, Crkve, da smo tu u ime Duha Svetoga, kao hramovi živi i sveti, Bogu ugodni, da smo tu jer želimo biti sjedinjeni sa Presvetim Trojstvom, otvoreni za iskreni i istinski dijalog s njim, spremni prihvatiti sve što dolazi iz njegove ruke i njegovog srca. U skrovitisti i tišini, sada, sabrano, učinimo na sebi znak križa i izgovorimo svoju prvu molitvu svjesno: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

 

IŠTITE I PRIMIT ĆETE DA RADOST VAŠA BUDE POTPUNA

Trojedini Bog, sada prisutan u Biblijskoj meditaciji, uvijek želi da naša radost bude potpuna, jer je naš Bog punina ljubavi, punina radosti, punina mira, punina svega dobrog i pozitivnog. On je i punina razumijevanja i suosjećanja za svakog čovjeka, za nas. Zato mu se i možemo mirno i opušteno prepustiti u ovom susretu. Učinimo to u skrovitosti i tišini…

 

TA SAM VAS OTAC LJUBI JER VI STE MENE LJUBILI I VJEROVALI DA SAM JA OD BOGA IZIŠAO

Svjesni Božje ljubavi i njegovog milosrđa, izlijmo svoje srce pred njim, otvorimo mu se potpuno i do kraja, predajmo mu čitavo svoje biće i cio svoj život. Iskrenog srca odgovorimo na Božju riječ spontano.

 

MOLITVA BOGU, DUHU SVETOMU

Oče, ispuni nas Duhom svetim i učini nas svojim istinskim klanjaocima. Trebamo tvoga Svetoga Duha da radost naša bude potpuna. Izlij svoju i Isusovu ljubav u nas i po Duhu Svetome, zajedno sa svojim Sinom, Isusom Kristom, živi s nama u nama i po nama u sve dane do svršetka svijeta, amen.

 

RADIONICA – Iv. 16; 23-28

1) Kakvo je tvoje iskustvo uslišanih molitava?

2) Što je za tebe potpuna radost?

3) Razumiješ li Isusov govor u poredbama?

4) Kakav je tvoj molitveni život?

5) Jesi li zadovoljan, zadovoljna sa svojom vjerom?

6) Ima li nečega što bi htio, htjela, promijeniti u svom vjerničkom životu?

7) Odakle si ti izišao u ovaj svijet i kamo s njega ideš?

 

RAZMATRANJE

Isus Krist, uskrsnuli uvijek stoji iza svojih riječi. Kada mi u molitvi stanemo iza njegovih riječi s vjerom, tada se ispunjaju sva njegova obećanja koja je on ostavio nama u molitvi u njegovo ime, jer kad molimo u skladu sa Isusovom riječi mi tada molimo u njegovo ime.

Ovih nekoliko redaka iz Ivanovog evanđelja jesu garantni list svim moliteljima koji ljube Isusa i vjeruju da je on Sin Božji, koji je od Boga izišao. Isusov dvostruki „zaista“ u našem bi se žargonu mogao prevesti riječima: „Garantiram vam.“ A što nam to Isus garantira? Garantira nam učinkovitost i isplativost molitve Ocu nebeskom u njegovo ime.

Svi mi imamo duhovne, duševne i tjelesne potrebe. To Isus dobro zna. Zato nam i kaže: „Što god zaištete od Oca dat će vam se u moje ime.“ Da, jedino Bog može zadovoljiti kompletne potrebe našeg bića i žića. Sve što trebamo u prolaznom i vječnom životu, mi imamo u Ocu, u Sinu, u Duhu Svetomu.

Samo Bog ima puninu životne radosti koja se može primiti u Isusovo ime. „Do sada niste iskali ništa u moje ime“ – veli nam Isus. Ove je riječi uputio on i svojim učenicima koji su bili molitelji. Zašto? Zato što je htio njihov molitveni život nadopuniti novom kvalitetom. I mi molimo, zar ne? Zato po ovim riječima isus i našem molitvenom životu želi dati ono što je dao i svojim učenicima, kvalitetu molitve i Isusovo ime, kvalitetu potpune molitvene radosti.

Jedna od prvih Isusovih lekcija upućenih njegovim učenicima bila je lekcija o molitvi. Molitva je u Isusovom životu imala iznimnu važnost. Iako je bio Sin Božji on je imao silnu potrebu za svakodnevnom molitvom. Svu je svoju svakodnevicu prožimao molitvenim žarom. U radosti je zahvaljivao, u muci žarko vapio, a u slavi kliktao u Duhu Svetomu. U molitvi se također zauzimao za sve potrebnike i sve potrebe. Molio je i u trenucima umiranja predajući svoj Duh u Očeve ruke. Molio je bez prestanka dajući molitveni primjer svakom Božjem djetetu. Iskao je i primao, molio i dobivao. Iz tog svog životnog iskustva danas nam upućuje ove riječi: „Ištite i primit čete! Što god zaištete od Oca dat će vam u moje ime!“

Kod Isusa je primanje tijesno povezano sa iskanjem, jer u iskanju mi očitujemo svoj žar i čežnju u potrebi za koju molimo. Tako otkrivamo koliko nam je stalo do onoga za što molimo i koliko vjerujemo onomu koga molimo.

Bog je uvijek voljan dati ono za što ga molimo, ali naše srce mora biti ispruženo da bi mogli primiti ono za što molimo. Zato je molitva prvenstveno govor srca, a ne prazne riječi i pusta nabrajanja. Ta i sami smo alergični na ljude koji nam nude prazna obećanja jezikom, bez srca. Od njih ne očekujemo previše, zar ne? Ali volimo i cijenimo ljude koji stoje iza svojih riječi i spunjaju svoja obećanja. Isto tako Bog voli, cijeni i sluša molitelja koji čvrsto stoji iza svoje molitve, srcem i riječima, i uslišava ga.

Ako itko čvrsto stoji iza svojih riječi onda je to Isus. Zato on želi da naše molitve budu oslonjene na njegove riječi. Isus Krist uskrsnuli stavio je svoja silna obećanja upravo u molitveni prostor. Da bi se njima okoristili valja nam moliti u Isusovo ime i na Isusovu riječ, čvrsto prianjajući uz Božja obećanja koja su zapisana u evanđeljima.

Riječ je Božja molitveni temelj molitvenog života za sve molitelje. Upravo ta riječ donosi puninu radosti u srca molitelja. U Isusovoj se riječi nalazi sve što je potrebno nama ljudima u ovozemnom i vječnom životu. Kada to otkrijemo bit ćemo puno uspješniji molitelji.

Kad ljudi uzljube Božju riječ i prožmu svoj život njenim životvornim duhom, tada će i sami doći do iskustva neizmjerne i bezgranične Božje ljubavi. Takva iskustva mijenjaju život molitelja i oblikuju ga kroz životna iskustva djeteta Božjeg, djeteta koje zna da od Boga sve izlazi, i da k Bogu sve ide, Bogu koji brine o svojoj djeci, ma gdje trenutno bili. Ta nas spoznaja ispunja životnim pouzdanjem u našeg nebeskog Oca i vodi nas do potpunog sjedinjenja s njim. A kad imamo Boga, imamo sve na dohvat ruke.

 

MOLITVA VJERNIKA (UZ SLAVNA OTAJSTVA KRUNICE)

 

ZAISTA, ZAISTA, KAŽEM VAM

1) Uskrsnuli Gospodine, Isuse Kriste, učvrsti nam vjeru i usavrši ljubav prema tvojim riječima,

 

DOSADA NISTE NIŠTA ISKALI U MOJE IME

2) isuse na nebo uzašli, nauči nas moliti u tvoje ime.

 

IŠTITE I PRIMIT ĆETE

3) Oče, u Isusovo te ime molimo izlij Duha Svetoga u svoj punini na nas.

 

DOLAZI ČAS KAD VAM VIŠE NEĆU GOVORITI U POREDBAMA

4) Marijo na nebo uznesena, moli s nama i za nas da razumijemo Isusov govor i da mu budemo poslušni uvijek i u svemu.

TA SAM VAS OTAC LJUBI, JER VI STE MENE LJUBILI

5) Kraljice neba i zemlje, moli s nama i za nas da nas nitko i ništa ne odvoji od ljubavi Božje

APOSTPLSKI ZADATAK

Više ću čitati Božju riječ, kako bih što bolje upoznao Oca i Sina.

 

 

Nalazite se ovdje: Home Poučavanja Biblijske iskrice -pedestnica 6. Uskrsna nedjelja

Udruga Vjera i svjetlo

Udruga osoba ranjenih različitim stupnjem mentalnog hendikepa.Više.

Zajednica dobri pastir

Molitvena grupa Zajednice dobri pastir. Pročitaj više...