.

Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

 

PEDESETNICA

NEDJELJA USKRSA

BIBLIJSKA MEDITACIJA Iv. 20; 1-9

DOĐE NA GROB MARIJA IZ MAGDALE I OPAZI KAMEN S GROBA ODVALJEN:

Kamen je s groba odvaljen, ali kamenje s naših duša, duha i tijela još nije. Onaj koji je digao kamen s groba želi i može dići kamenje s naših srca. Uvjerimo se u to u ovoj Biblijskoj meditaciji i molimo Isusa Krista uskrsnuloga da nas otvori za svoju djelatnu prisutnost svojom svetom riječi i Duhom Svetim:

Snagom svoga Svetoga Duha sve što je kameno u nama ti smekšaj Gospodine Isuse.

Riječju svetom i Duhom Svetim oživi nas Isuse Kriste uskrsnuli novim životom djece Božje i obnovi u nama sakramente krštenja i potvrde.

Povedi i dovedi i nas Isuse Kriste uskrsnuli do Pedesetnice naših dana, amen.UZELI SU GOSPODINA IZ GROBA I NE ZNAMO KAMO SU GA STAVILI:

Isus nije u grobu. Znamo gdje nije, ali da li znamo gdje je. Gdje je Isus sada, pitaj se u ovoj Biblijskoj meditaciji? Može li se naći i susresti? Potraži ga u ovom molitvenom susretu…

Bože, Duše Sveti, vodi me putem Isusa Krista uskrsnuloga da ga i ja mogu susresti, amen.

 

Oče nebeski i mojoj malenkosti po svojoj riječi i po Duhu Svetom objavi kraljevstvo svoje i svoga Kralja, a moga Gospodina, Isusa Krista, amen.

 

Bože, Duše Sveti, potiči me na uspješno traženje Isusa Krista uskrsnuloga, amen.ONI SE NADVIRE I OPAZE PLAHTICE GDJE LEŽE. TADA ONAJ DRUGI UČENIK VIDJE I VJEROVA PISMIMA: „DA JE TREBALO DA ISUS USKRSNE OD MRTVIH.“

Uđimo sa Isusovim učenicima u grob Isusov. Promotrimo prazno mjesto u kojem je bilo položeno tijelo isusovo… Pogledajmo kako plahtice kojima bijaše obavijeno tijelo Isusovo leže na tlu… Zagledajmo se u ručnik kojim bijaše pokriveno lice Isusovo, kako napose smotan leži na jednome mjestu… Gledajmo u taj prizor Isusovog groba i slušajmo riječ zapisanu u pismima kako odjekuje našom nutrinom: „Trebalo je da Isus uskrsne od mrtvih.“ Opetujmo te riječi u dubinama naših srca kako bi i mi čuli, vidjeli i vjerovali da je Isus uskrsnuo, da je tu, živo prisutan i živo djelatan među nama i u nama. Prepustimo se njegovoj uskrsnuloj prisutnosti u molitvi i razmatranju riječi Božje…MOLITVA DUHU SVETOM

1) Bože, Duše Sveti, ražari nas vatrom svoje ljubavi da Isusa Krista uskrsnuloga tražimo i kad nam je lijepo i kad nam je teško, amen.

2) Bože, Duše Sveti, otvori naše uši i srca da u svjedocima koje nam šalješ znamo čuti i prepoznati tvoj glas, amen.

3) Bože, Duše Sveti, vatrom svojom svetom rasprši tamu u nama i oko nas i obasjaj nas svijetlom Kristovog uskrsnuća, amen

RAZMATRANJE

Grobovi više nisu kraj priče ljudskih života, a smrt više nije naš svršetak, jer je Isusovim uskrsnućem svanulo jutro novog života i novog svijeta, nove zemlje i novog neba, koje raspršava smrtne tmine.

Što je u to uskrsno jutro Mariju Magdalenu nosilo tako rano na grob? Njena silna ljubav prema Učitelju. Što je apostola Šimuna Petra i evanđelistu Ivana gonilo da odšprintaju prema Isusovom praznom grobu? Njihova silna ljubav prema Gospodinu. Što nas može pokrenuti i povesti prema Istini Isusovog groba? Naša ljubav prema njemu.

Riječ je Božja knjiga ljubavi Božje nadahnuta Duhom ljubavi Božje. Ta je ljubav Duha Svetoga nadahnula evanđeliste u pisanju evanđelja. Ta Riječ i nas nadahnjuje svakodnevno. I što nam ta Riječ otkriva? Veliku zbunjenost i nesnalaženje prvih učenika pred tajnom Isusovog praznog groba. Ta zbunjenost i to nesnalaženje pred tajnom Uskrsa živo je prisutna i u našim srcima. Mi znamo da je Isusov grob prazan i da je teški kamen s groba na neobjašnjiv način odvaljen. Jasno nam je da Isusovo tijelo nije ostalo u grobu. Ovo su gole činjenice preko kojih se jednostavno ne može preći. To nije pošlo za rukom ni Velikim svećenicima, ni rimskim vojnicima, ni Pilatu, ni tadašnjem narodu. Ali pojašnjenja tih golih činjenica uveliko su se razlikovala. Jedni su zbog svojih pojašnjenja bili utvrđivani u nevjeri, a drugi u vjeri.

Tko otkriva pravu Istinu o uskrsnuću? Duh Sveti, po upoznavanju Svetog pisma i po našoj osobnoj vjeri. Poznavanje Svetoga pisma prosvjetlilo je apostola Ivana, a potom i sve ostale apostole, da vide, povjeruju, shvate i prihvate stvarnost uskrsnuća. To pomaže i nama, ljudima ove generacije, kao što je pomagalo generacijama prije nas i kao što će pomagati generacijama poslije nas. Tek kad upoznamo Pisma, i kada ih usvojimo u svojim srcima, uvidjet ćemo da je Isus trebao ustati od mrtvih, kako bi sve narode i sve naraštaje ispunio svojom besmrtnošću. To je cilj Isusovog uskrsnuća i njegovog praznog groba, novi život posinjene djece Božje u Kristu Isusu. Tom su životnom cilju trčali u susret Petar i Ivan. Tom životnom cilju trčimo i mi u susret dok na njega ne stignemo. A kad na njega stignemo ući ćemo u svjetlo Isusovog i našeg uskrsnuća, u život vječni.

Evanđeosku životnu trku nikada ne trčimo sami. S nama je Isus Krist uskrsnuli i udovi njegovog mističnog tijela, Crkva, zajednica vjernika koja se uvijek prilagođava našem tempu, našim trenutnim mogućnostima i snagama. Sin Božji prati ritam naših života ne namećući nam svoj. On se prilagođava našim talentima i našim sposobnostima. Tu je da nam pomogne,, da nas ohrabri, da nas osvježi i osnaži, kako bi svoju životnu trku uspješno odtrčali do pobjedničkog cilja, na kojemu nas čeka vijenac vječnoga života i slava našega uskrsnuća, isplativa nagrada za koju vrijedi uložiti trud i potrošiti snagu ovozemnog života ako vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Startajmo već danas!MOLITVA VJERNIKA (uz 5. slavnih otajstava krunice)

1) Isuse Kriste uskrsnuli, vatrom Duha Svetoga i svijetlom svoje Riječi rasprši tmine našeg neznanja i naše nevjere u uskrsnuće tijela i život vječni, amen.

2) Isuse Kriste na nebo uzišli, budi s nama u našim životnim trkama, moli za nas i zauzimaj se za nas i pomaži nas da uspješno stignemo k našem životnom cilju, vječnom životu u tom Kraljevstvu, amen.

3) Bože, Duše Sveti, daj nam živu vjeru u Isusovu riječ i otvaraj nam pameti i srca da razumijemo pisma, amen.

4) Marijo, Majko Crkve, uvedi nas u zajedništvo Crkve, snagom Duha svetoga i svijetlom Isusove riječi, amen.

5) Marijo na nebu okrunjena, moli s nama i za nas da i ova generacija izmoli nove Duhove, amen.Priredio : Zoran Stojanović

 

Udruga Vjera i svjetlo

Udruga osoba ranjenih različitim stupnjem mentalnog hendikepa.Više.

Zajednica dobri pastir

Molitvena grupa Zajednice dobri pastir. Pročitaj više...