.

Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Udruga vjera i svijetlo

Na susretu invalida u Međugorju grupa mladi iz Slavonskog Broda su se upoznali s zajednicom vjera i svjetlo. Vjera i svjetlo je međunarodni pokret, koji su utemeljili Jean Vanier i Marie-Helene Mathieu. Pokret je rođen iz zelje da pomogne osobi s mentalnim hendikepom i njezinoj obitelji da pronađu svoje mjesto u Crkvi i drustvu. Vjera i Svijetlo je pokret, zajednica. U srcu zajednica su osobe ranjene razlicitim stupnjevima mentalnog hendikepa, bez obzira na dob.

 

One su okružene svojim obiteljima i prijateljima, napose mladim ljudima. Ono bitno čine veze povjerenja i prijateljstva, koje se stvaraju među članovima pokreta, veze kojih je izvor Isus i kojih je ispunjenje u njemu. Kao što naš osnivač Jean Vanier lijepo kaže: " Slabi i nemoćni liječe nas od naših predrasuda, želja za vlašću i priznanjem. Njihov plač za prijateljstvom je poput vrućeg ljepila koje nas drži zajedno." Poziv "malenih" definitivno je osvojio mnoge, među njima i one koji su već aktivni u svojim zajednicama. Vjera i Svjetlo daje osobama s mentalnim hendikepom mogucnost da prepoznaju i koriste vlastite darove i otkriju radost prijateljstva. Zahvaljujući osobi s mentalnim hendikepom prijatelji također dolaze do spoznaje da postoji još jedan svijet, osim onoga u kojem vlada nadmetanje, novac i materijalna zadovoljstva. Oni koji su slabi i prikraćeni vode ih u svijet njeznosti, vjernosti, osluskivanja i vjere. Zajednice su otvorenog tipa, članovi se redovito susreću i međusobno sve dublje povezuju, djele svoje teškoće i nade, Roditeljima Vjera i Svjetlo daje podrsku u njihovim kusnjama i pomaze im da bolje uoče ljepotu svoga djeteta. Mnogi od njih, za uzvrat, postaju izvor snage i pomoći drugim roditeljima slomljenim vlastitom patnjom i svakodnevnim teškoćama. Vjera i Svjetlo vjeruje da je svaka osoba, čak i ona s najvecim hendikepom, pozvana produbiti svoj život u Isusu, primiti sva duhovna bogatstva svoje Crkve, sakramente, liturgijsku tradiciju… On/Ona je pozvana biti izvorom milosti i mira za cijelu zajednicu, također i za Crkvu i cijelo covjecanstvo. Vjera i Svjetlo vjeruje u riječi sv. Pavla: "Lude svijeta izabra Bog da posrame mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrame jake…" Danas Vjera i Svjetlo ima vise od 1400 zajednica u vise od 70 zemalja na 5 kontinenata Zajednice su obicno ukorijenjene u svoje župe i život svoje crkve. Vjera i Svjetlo želi okupiti kršćane iz razlicitih zajednica i odgovoriti na Isusovu molitvu: "Oče da svi budu jedno."

 

U Hrvatskoj Vjera i Svjetlo je "prenesena" 1993. god. Danas postoji 5 priznatih zajednica i 5 zajednica u formaciji (Belišće, Čakovec, Đakovo, Donji Miholjac, Osjek, Rijeka, Zadar i tri zajednice u Zagrebu) Vjera i Svjetlo se probudila i u Slavonskom Brodu. Oko 20 mladih volontera su odlucili uzeti stvar u svoje ruke i osnovati zajednicu i u Brodu. Sve je nekako islo po Bozjem planu. Nasli smo brzo prostor i duhovnika Vlč. Mato Matasović. Vec prvi sastanak imamo 19.10 s pocetkom u 17h u Župi Svetog Nikole Tavelica (Pokraj Colosseuma) Sastajat cemo se jednom mjesecno, tj prva nedjelja u mjesecu.

PRIDRUZITE NAM SE!!!

 

BOZJI BLAGOSLOV!!!

 

Nalazite se ovdje: Home Udruga Vjera i svijetlo

Svaki utorak u 20.00h

Udruga Vjera i svjetlo

Udruga osoba ranjenih različitim stupnjem mentalnog hendikepa.Više.

Biblijska skupina - četvrtkom 20h

Druženja

Zajednica dobri pastir

Molitvena grupa Zajednice dobri pastir. Pročitaj više...

Marijanski susreti

Marijanski susreti svake srijede u 20.00h